A steak már nem egyszerű hússzelet. Annyit finomodott, annyian pepecseltek már vele a konyhaművészet jeles képviselői közül, hogy fogalommá, slágerré változott. Van, ahol túlárazott bóvliként vágják meg vele a turistát, de van, ahol valódi, egyedi élményt kapunk a kazal pénzért, amit az étteremben hagyunk.

Japánban akad pár ilyen étterem, és ez nem is annyira a séfeknek, mint a kitűnő alapanyagnak köszönhető. A japánok nagyon ráfeküdtek a marhákra, a vagjú (wagyu) a világ legnevesebb és sokak által legfinomabbnak tartott marhahúsa, a legjobb vagjúk a Kanszai régióban találhatóak, innen származik a kategória három királya, a macuszakai, a kobei és az ómi.

Különlegességüket a hús speciális szerkezete adja, az izomrostokat hálóként szövi át a finom zsírréteg, a minőségre pedig rendkívül odafigyelnek a tenyésztők. Csak hároméves tehenek kerülhetnek a vágóhídra, mindegyik tíz számjegyű, származást igazoló azonosítóval, hogy még véletlenül se kerüljön idegen húsra Macuszaka jelölő plecsnije.

A videón macuszakai marha kerül az asztalra, a menü ára 340 dollár, vagyis durván 100 ezer forint.