Úgy gondolod, hogy ismered az egyes országok gasztronómiáját? És mi a helyzet az italokkal? A legtöbben nem is gondolunk arra, hogy szinte minden nációnak megvannak a maga italkülönlegességei. Az alábbiakban összeszedtünk néhány alkoholtartalmú lőrét a világ minden tájáról, melyek igencsak érdekesnek, egyes esetekben gyomorforgatónak tűnhetnek.

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 2

Szodzsu – A dél-koreai eredetű égetett szeszes italt sokan ismerhetik, hiszen a világ első és a harmadik legtöbbet eladott szeszesital-márkájának is ez a fő profilja. Többféle ízesítésű létezik már belőle, de a legkülönlegesebb a tonhalak szeméből származó folyadékkal kevert változat. Alkoholtartalma 16-21 százalék között mozog

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 3

Sinchicara – Ecuador északkeleti részén készül a cukornád alapú ital, különféle esőerdei összetevők hozzáadásával. A helyiek orvosságként használják a reumás tünetek jelentkezésekor, de úgy hiszik, hogy afrodiziákumnak sem utolsó a 25 fokos ital

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 4

Tongba – Gyakorlatilag egy köles alapú sör ez a Nepálban népszerű ital, melyet egy szintén tongbának nevezett edényben, egy bambusz szívószállal szervíroznak, nem véletlenül: előbb forró vizet öntenek az erjesztett kölesre, majd némi várakozás után lehet fogyasztani a gabonával teli italt. A szívószál megszűri a sört, csak a folyadékot bejuttatva a szervezetbe

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 5

Boza – Egy újabb kölesital, ám ezt hozzánk közelebb, a Kaukázusban és Bulgáriában fogyasztják előszeretettel. Alkoholtartalma alig van a tejszerű löttynek, még a helyi gyerekek és a terhes nők is fogyasztják a kissé savanyú levet – állítólag tejhozamnövelő hatása van

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 6

Mamajuana – A közép-amerikai Dominikán rum, vörösbor és méz a csodaszer, legalábbis ők így tartják. Tesznek még hozzá mindenféle gyógynövényt, majd a keveréket fahordókban érlelik. Naná, hogy ezt az italt is afrodiziákumként tartják számon, de számos csodaszámba menő gyógyulás története köthető az italhoz

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 7

Kava – A csendes-óceáni szigetvilágban ismert ital a képen látható növényből, a részegítő bors, más néven mámorbors gyökértörzsének nedvéből és kókusznedvből készül. Számos országban tiltott a fogyasztása pszichoaktív hatása miatt, de a Fidzsi-szigeteken kava-szertartásokat is rendeznek a helyiek. A törzsi időkben a sámánok a lőrétől bebódulva léptek kapcsolatba a szellemvilág teremtményeivel

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 8

Mezcal – Mexikó egyik ismert itala – a tequilához hasonlóan – agavéból készül. Önmagában ez nem egy extra dolog, de a csirkemelles változat már jobban megmozgatja a fantáziát. Ennél a változatnál a lepárlás során a készülő mezcal fölé lógatnak egy nyers csirke-, pulyka- vagy nyúlmellet, és lassan megfő a kipárolgó gőzökben. A készítők szerint ettől ütősebb lesz az ital

Ezektől a piáktól eldobod az agyad 9

Lábujjkoktél – A lista utolsó és egyben leggyomorforgatóbb italát a kanadai Dawson Cityben készítik. A recept nem túl bonyolult, ugyanis kitöltenek egy pohárkával a helyi whiskyből vagy egy tequilából és beletesznek egy valódi emberi lábujjat, melyet meg kell érinteni az ajkakkal. A legenda szerint egy szeszcsempésznek lefagyott a lábujja, testvére levágta neki és eltették egy üvegbe. Évtizedekkel később bukkantak csak rá, és úgy döntöttek, hogy a legbátrabb ivóknak felkínálják fogyasztásra