Napjainkban egyre fontosabbá válik az energiával való spórolás. Nemcsak bolygónk jövőjét égetjük, ha az áramot vagy a gázt használjuk feleslegesen, de egyre érzékenyebben hat ez pénztárcánkra is. A főzés például egy rendkívül energiaigényes terület, ahol, ha belegondolunk, legtöbben sokkal több energiát használunk, mint kellene.
Egy tészta megfőzése összehozható például úgy is, hogy a már forró víz alatt elzárjuk a gázt vagy a villanyt, a melegtől meg fog puhulni az étel. Ebben segít a tésztagyártó Barilla is egy okoseszközzel: a passzív főző nevű apróság lényege, hogy az edény tetején pihenve figyeli, hogy mikor kezd el forrni a víz. Beépített gőzérzékelőjének köszönhetően tudja ezt megtenni, majd szól, hogy jöhet a tészta a vízbe.
A 3D-nyomtatással, újrahasznosított anyagokból készült apróság mindezt egy alkalmazáson keresztül teszi, azaz az okostelefonján kaphatja a szakács az instrukciókat. Két perc múlva újabb jelet küld a kütyü: ideje elzárni az energiaforrást, így indul a passzív főzés, melynek segítségével a Barilla szerint 80 százalékkal csökkenthető a főzéshez kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás.
Az apróság még egyszer jelez, ha elkészült a tészta. Így amellett, hogy spórol az ember, tényleg csak keveset kell a kajakészítéssel foglalkozni, mással is lehet addig tölteni az időt. Persze felmerülhet a kérdés, hogy nem pazarlóbb-e egy külön kütyüre beruházni csak a tésztafőzés miatt.
A Barilla szerint nem, ugyanis nem csak tésztafőzéskor vehetjük hasznát a passzív főzőnek. Forráskódját nyílttá tették, így bárki írhat rá olyan programot, mellyel más ételeket passzív módon lehet megfőzni.
Maradva a tésztafőzésnél, a Barilla máskor is előrukkolt már ötletes tésztafőzési tanáccsal: