Japánban immár hagyomány, hogy Tokió legnagyobb halpiacán az év első kereskedési napján komoly licit zajlik a legszebb, legnagyobb, legjobb minőségű, márványos húsáról ismert kékúszójú tonhalakért.
Így volt ez idén is, múlt csütörtökön többéves rekordot hozott az a 238 kilós „szörnyeteg”, melyért a halnagykereskedő Yamayuki cég 114,2 millió jent, azaz 275 millió forintot fizetett.
A számokból világos, hogy az Aomori prefektúra vizein kifogott halért kilónként több mint egymillió – pontosan 1,16 millió – forintnak megfelelő összeget adtak.
A halból egyébként szusi készül majd, a Tokió felkapott Ginza kerületében található, Michelin-csillagos Onodera étteremben kerül a vendégek tányérjára.
A koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta nem fizettek ilyen magas összeget a halpiacon, de az elképesztő összeg így is csak a negyedik az 1999 óta vezetett „örökranglistán”: az eddigi abszolút csúcs 2019-ben született, amikor a Kiyomura szusiétterem-lánc közel háromszor ennyit, 333,6 millió jent adott egy 279,5 kilós példányért. (Nyitóképünkön a Kiyomura vezére mér egy halat egy korábbi vásáron.)