Növelheti az ún. paleo étrend a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – mutatott rá egy tanulmány, melyet az ausztráliai Edith Cowan Egyetem kutatói tették közzé. Az ősemberek élelmiszerforrásain alapuló diéta igen népszerűvé vált az utóbbi években, többek között súlycsökkentő és vérnyomás-szabályozó hatása miatt.
Az étrend – követve a kőkorszaki szokásokat – főleg húsból, zöldségekből, magvakból és némi gyümölcsből áll, míg az olyan ételek, mint a gabonafélék, a hüvelyesek, a tejtermékek, a só, a cukor és az olajok „tiltólistán” szerepelnek.
A kutatók 44 paleo-követő egészségi állapotát vetették össze 47, a hagyományos ausztrál konyha ételeit fogyasztóéval. Az eredményekből egyértelműen leszűrhető volt, hogy az ősemberkoszton élők szervezetében magasabb szintű volt a TMAO nevű természetes vegyület.
A TMAO a bélben termelődik, és korábban már bebizonyították, hogy összefüggésben áll a szívbetegségek kialakulásával. „A paleo diéta minden gabonát kizár a táplálkozásból. Ismert, hogy a teljes kiőrlésű termékek remek forrásai a keményítőknek és a rostoknak, melyek egyensúlyban tartják a bélrendszer mikrobiomját” – árulta el Dr. Angela Genoni, a kutatás vezetője. „A gabonafélék hiánya miatt a baktériumpopuláció nagyobb mennyiséget termel a TMAO-ból.”
Mindemellett megjegyezték, hogy a nagy mennyiségű vöröshúsfogyasztás csak tovább fokozza a TMAO termelődését. Mivel az étrend legfontosabb eleme éppen ez, ezért akár duplájára is nőhet a szervezetbe bevitt telített zsírsav mennyisége, amiről tudjuk, hogy számos egyéb problémát is szülhet.