Piaci szakértők becslése szerint a március-májusi időszakban mintegy 40 százalékkal kevesebb sör fogyott Csehországban, mint egy éve, nyilván ez a koronavírus miatti korlátozásoknak tudható be. Az éves csökkenés a termelésben 1,5-2 millió hektoliter lehet.

A sörfőzés tavalyi növekedése mögött, akárcsak 2018-ban, elsősorban a kivitel áll. Tavaly a cseh sörgyárak exportja éves összevetésben 4,5 százalékkal, az alkoholmentes sör kivitele pedig 22 százalékkal emelkedett. A cseh sörgyárak együttesen tavaly 5,4 millió hektoliter sört szállítottak külföldre. A cseh sörök legnagyobb fogyasztói Szlovákia, Németország és Lengyelország. Magyarország, ahová a cseh sörkivitel 36 százalékkal nőtt, a negyedik helyre került. Az európai uniós országok piacain kívül Oroszország, Dél-Korea és az Egyesült Államok fogyasztja a legtöbb cseh sört.

 

A csehországi egy főre eső sörfogyasztás tavaly egy literrel 142 literre emelkedett. A hagyományos kocsmákban és vendéglőkben a sör 35 százaléka fogyott el, egy százalékkal kevesebb, mint 2018-ban. Az üveges vagy dobozos sör fogyasztásának emelkedése évek óta tartó tendencia.

Csehországban tavaly 10,7 százalékkal 424 ezer hektoliterre nőtt a behozott sör mennyisége, a cseheknek elsősorban a Lengyelországból, Magyarországról és Németországból behozott sörök ízlettek. Az unión kívüli országokból pedig a mexikói, a szerb és a vietnámi sörből fogyott a legtöbb.

A jelenlegi mintegy félezer minisörgyár a tavaly főzött sör 2,46 százalékát adta. A hatályos szabályozás szerint Csehországban az számít minisörgyárnak, amelynek évi termelése nem haladja meg a 10 ezer hektolitert.