A svájci csokoládé mindig is a legkiválóbb kakaóbab alapú édességek közé tartozott. A számtalan ízű, formájú és állagú élelmiszerből nemrégiben egy új változatot is készítettek az alpesi országban. A Zürichi Egyetem kutatói előálltak egy olyan csokival, melynek felszínén a fény megtörik, és az emberi szem a szivárvány színeit látja az étel barna színe helyett.
A csoki minden gond nélkül elfogyasztható, semmilyen hozzáadott extra vegyi anyagot nem tartalmaz. A fényvisszaverés nem egy kemikáliának, vagy egy külsőleg felvitt mesterséges színezéknek köszönhető: a felületen szabad szemmel nem látható, miniatűr vájatok találhatóak, ennek köszönhető a szemet kápráztató fényjáték.
I’m finally getting some decent results producing 100%-edible iridescent tempered chocolate. The colors are from the chocolate (not any ingredient or coating) diffracting light after being forcefully molded onto a diffraction grating in vacuum. pic.twitter.com/6wpbsIKh5C
— Samy Kamkar (@samykamkar) May 9, 2020
A prizmacsokit egy Los Angelesben élő kutató, Samy Kamkar is sikeresen előállította. Állítása szerint bárki csinálhat otthonában hasonló édességet, feltéve, ha van egy 3D-nyomtatója és egy vákuumkamrája – előbbi a miniatűr vájatokkal borított csoki kialakításához, utóbbi a légbuborékmentes eredményhez kell.
A svájci kutatók a hírek szerint már kapcsolatba léptek több nagy édességgyártóval, így könnyen lehet, hogy hamarosan a boltok polcain láthatjuk a fényt megtörő és visszaverő csokoládékat.