A japán szamurájkard, vagyis a katana elkészítése a fegyverkovácsolás egyik csúcsa. Sokan belevágnak, de ebből jóhoz közelítő fegyvert már csak kevesen készítenek. A kard készítésének tudománya apáról fiúra, mesterről tanítványra szállt Japánban. A régi mesterek kovácsolási titkait csak a 20. század végén sikerült megfejteni, hála a modern anyagvizsgálati módszereknek.
A penge sokszori átlapolással, hajtogatással és folyamatos kalapálással készült. Kiindulási anyagként a tamahagane nevű anyagot használták. Ez nem más, mint vastartalmú homokból kiolvasztott vas és szennyező anyagok elegye. Kovácsolás közben a kiindulási anyagmennyiség alig egyharmadára csökkent az acél tömege, mire kard lett belőle, a többit (főként szennyeződést) kikalapálta belőle a kovács.
A videó készítője pont ezért a rövidebb utat választotta. A láncszemet kinyújtva, hajtogatás nélkül formázta meg a pengét, ami természetesen így is látványos, és éles darab lett.