A Világgazdasági Fórum becslése szerint évente nagyjából 5 millió tonna avokádót fogyaszt az emberiség. A szám az elmúlt évtizedekben lőtt így ki, az eredetileg Közép-Amerikában honos gyümölcs mára népszerű fogyasztási cikké vált. Kijelenthető, hogy túlságosan is, ugyanis a megnövekedett avokádóigények miatt erdőket vágnak ki a gyümölcstermesztéshez, ráadásul a növény igencsak vízigényes is. Összességében fenntarthatatlan az avokádótermesztés: egyetlen gyümölcshöz 70 liter vizet használnak fel, melyhez 400 gramm szén-dioxid-kibocsátás tartozik.

Ezek az adatok ösztönözték arra egy londoni élelmiszeripari suli diákját, hogy egy élelmiszermérnökkel összefogva megalkossák az ecovadót, az ökoavokádót, mely fenntarthatóbb az eredetinél. A projekt komoly kihívást jelentett, ugyanis csak és kizárólag helyi forrásból származó alapanyagokat szerettek volna felhasználni az avokádópótlékhoz.

Brutálisan környezetpusztító ez a gyümölcs, keresik az alternatíváját 1

Végül ez összejött nekik, és első ránézésre nem is látni komoly különbséget az igazi és az álgyümölcs között. A zöld héj színezett méhviaszból készült, a gyümölcs húsának alapja pedig bab, melyet mogyoróval, almával és repceolajjal kevertek össze, így állagban is közel olyan lett az eredmény, mintha igazi avokádóról lenne szó.

Brutálisan környezetpusztító ez a gyümölcs, keresik az alternatíváját 2

Íz terén már nem feltétlenül beszélhetünk hasonlóságról, a gyümölcshús a leírások szerint eléggé diós, így nem lehet tökéletes helyettesítőről beszélni, emellett a gyümölcs magját is egész diókkal, illetve gesztenyével helyettesítették. Egyelőre nincs szó róla, hogy a vizsgaanyagként elkészült ecovadót a boltokban is forgalmazzák, de lehet, hogy egy napon erre is sor kerül majd.