Immár hivatalosan is biztonságos a 2016-ban alakult Upside Foods által előállított műhús, avagy a laborban növesztett csibefalat. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatal, az FDA szerint, komoly, hosszú vizsgálat után (2018 óta van asztalukon a kérdés) emberi fogyasztásra alkalmas a vállalat által laboratóriumban előállított csirkehús. 

„A világ egy élelmiszer-forradalomnak lehet tanúja, és az amerikai FDA elkötelezett az élelmiszer-kínálat innovációjának támogatása mellett” – írta közleményében Robert Califf, a szervezet vezetője és Susan Mayne, az FDA élelmiszer-biztonsági és alkalmazott táplálkozástani központjának igazgatója.

A hatóság szerint ehető a laborban növesztett mesterséges csirkehús 1

Ilyen egy álhúsos csirkeszendó Fotó: Upside Foods

Ez nagy lépés a műhúsok forgalomba kerülése felé, de még nem a végső, először még az amerikai mezőgazdasági minisztériumnak is meg kell vizsgálnia a terméket. Ha ők is rábólintanak, akkor a boltok polcaira, az étteremláncok menüjébe kerülhet a mesterséges hús. 

Bár az előállítás még méregdrága, az energiaigény nagy, a befektetők látnak jövőt ezen a piacon, és több cég is verseng az elsőségért. A legmodernebb technológiával, állati őssejtből a jövőben csirke mellett marhát, kacsát és lazacot is előállítanának.

Az Upside Foods mögött olyan nagy nevek állnak befektetőként mint az Archer-Daniels-Midland, a brazil húsipari óriáscég, a JBS, vagy olyan celebek, mint Bill Gates és Leonardo DiCaprio, de olyan kormányzati szervek is melléjük álltak, mint az amerikai mezőgazdasági minisztérium és a Katari Befektetési Hatóság.

 

A hatóság szerint ehető a laborban növesztett mesterséges csirkehús 3

Az Upside Foods üzeme

Hogy mekkorát lépett előre ez az iparág, azt jól szemlélteti, hogy 2013-ban még 31 gramm húst tudtak előállítani óriási erőfeszítések árán, a folyamat pedig 86 millió forintba került, a végeredmény szürkés, nyálkás anyag lett, ami inkább a kagylók belsejére emlékeztetett. 

Hogyan készül?

A növényi alapokból készülő húsutánzatok, nyomtatott hússzeletekhez képest ez a módszer áll a legközelebb az eredetihez. A kiindulópont az állati őssejt, amelyet egy rozsdamentes acéltartályban, az úgynevezett bioreaktorban szaporítanak az elvárt mennyiségre. Ez csak leírva egyszerű, valójában energiaigényes és bonyolult folyamat. A sejteket különböző tápanyagokkal (cukrok, vitaminok, aminosavak) keverik, ezek hatására a szaporodó tenyészet egyre nagyobb izom- és zsírszövetekké áll össze, a „receptnek” megfelelően. 

Az Upside Foods idén áprilisban viszont 400 millió dollárt gyűjtött össze, részben egy olyan kereskedelmi méretű létesítmény finanszírozására, amely évente több ezer tonna húst állítana elő. Igaz, mindez még csak ígéret, a nagyipari gyártás kihívásaira még nincs megfelelő válasz. Vagyis vagy az élelmiszeripar egyik új forradalmát látjuk, és edzés előtt a műcsirke-rizs kettőst ehetjük kétpofára, vagy dollármilliárdok égnek majd el a semmiért, a húshoz pedig ugyanúgy tyúkok elvágott torkán keresztül vezet majd az út.