Az Egyesült Államokban, Ohióban üzemelő Hayner Distilling új, érdekes kísérletbe kezdett. A Whiskey Webcam elnevezésű projektjük betekintést enged bárkinek a fahordókban zajló érési folyamatba. 

A fahordós érlelés élő videostreamje tulajdonképpen úttörő, ilyet más szeszgyártó még nem próbált. Az izgalmas látvány azonban nincs ingyen, az oldalra csak regisztrált felhasználók léphetnek be, akik vesznek is a nemes nedűből. Tulajdonképpen a jövő vásárlóit csábítja magához a Hayner Distilling, első körben ugyanis 139 dollárt kérnek el, majd négy vagy hat év múlva még egy tízest, amikor a palackozás történik. A vevő csak ekkor kapja meg a nemes italt, aminek érését ő is saját szemével követhette végig, akár hat éven át. 

Élőben közvetíti egy főzőüzem, ahogy a hordókban érik a whiskey 1

„Belegondolva az első korty a whiskey hatéves útjának végállomását jelenti. Azt szeretnénk, ha a whiskey rajongói az egész utazást megtapasztalhatnák a hordóba kerüléstől a palackozáson át egészen az első kortyig” – mondta Greg Taylor, a Hanyer Distilling elnöke.

Fahordó nélkül nincs whiskey

Az érlelési folyamat a whiskeygyártás legidőigényesebb lépése. A skóciai törvények szerint ahhoz, hogy az italt whiskynek lehessen nevezni, minimum három évig és egy napig kell tölgyfahordóban érlelni. Az Egyesült Államokban két év az előírás, itt azonban van egy másik érdekes szabály: az amerikai whiskey esetében szigorú előírás, hogy az úgynevezett new spiritet, az érlelés előtt álló alapitalt csakis új tölgyfahordókba tölthetik.