Kétévente Lyon válik a világ gasztrofővárosáva a világhírű Bocuse d’Or szakácsversenynek köszönhetően. A legnagyobb presztízsű nemzetközi megmérettetésre összegyűlnek a legjobb szakemberek a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában, hogy eldöntsék, ki közülük az adott évben a legjobb.
Az utóbbi években a magyarok is rendszeres résztvevők a rangos eseményen, a 2023-as kiadással együtt már zsinórban hatodszorra képviselte hazánkat egy kétfős csapat. Az idei világdöntőn vasárnap és hétfőn 24 nemzet csapata készíthette el fogásait, a Dalnoki Bence és Nyikos Patrik alkotta magyar különítmény pedig az eddigi legjobb eredményt szerezte Magyarországnak a harmadik hellyel. Az eredményeket a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki, a dobogón Dánia és Norvégia végzett előttünk.
A magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett. A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként (segéd). A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett. Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Formabontónak bizonyult a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük, három fogást 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.