A whisky – vagy whiskey, a származási helytől és az alapanyagoktól is függ – egyik alapvető fogyasztási módja a tisztán jégre való töltés, az „on the rocks” (kavicsokon/köveken/sziklákon).
Magyarul nem jön ki, de az angol kifejezésre gyönyörűen rímel az amerikai Whiskey Peaks sorozata, ugyanis a San Franciscóban tervezett – de Kínában gyártatott – termékeik nagy trükkje, hogy poharaik, korsóik, kancsóik, dekantereik (kitöltőpalack) fenekén különböző hegyek, hegységek topográfiáját alakítják ki.
Elsősorban észak-amerikai, sőt, USA-beli földrajzi képződményekben utaznak – volt már Grand Canyon, a Sziklás-hegység részét képező Tetonok, az ország és egyben a kontinens legmagasabb pontját jelentő alaszkai Denali-csúcs –, de a Mount Everest/Csomolungma is „a pohár fenekére nézett” már náluk az évek során, ahogy egyszerű, nem nevesített tengeri hullámot is megformáztak a poharaikban. Állítólag minden darab egyedi alkotás, nincs két tökéletesen egyforma hegyforma.
Kattints a képre, galéria nyílik!
A kétségkívül látványos, és hogy a témánál maradjunk, az ivás mellett jégtörőként, azaz beszélgetésindítóként is funkcionáló poharak egyébként italrajongói szinten nem is túl drágák, egy négyes whiskyspohárszettért 60 dollárt (szűk 22 ezer Ft) kérnek, a korsók egyenként 30 dollárért (10-11 ezer Ft), a dekanterek 45-75 dollár (16-27 ezer Ft) közötti áron mennek.
Az amerikai közönségnek a whiskyzéshez nyilván passzolnak az elsősorban hazai hegyek, de valószínű, hogy még nagyobb lehetne a kereslet a nemzetközi piacon, ha több európai vagy egyéb alakulatot formázó közlekedőedénnyel is előállnának.