A különféle történetekben gyakran visszatérő elem, hogy eleink nagyszerűen ülték meg a lovat, és a hátrafelé nyilazás sem volt tőlük szokatlan megoldás. Hogy a Kárpát-medencébe történő érkezésünk után is tartották a szokásaikat, azt jól mutatja, hogy sokáig még Kelet felé fordítva temették el szeretteiket vagy hozzátartozóikat. De vajon milyen ételekért éltek vagy haltak? Ők is az édesanyjuk vagy a kedvesük főztjére esküdtek?
Húsok a fókuszban
A honfoglaló magyarok étrendjét elsősorban azok a természeti adottságok és az az életmód határozta meg, amely a vándorló törzsek mindennapjait jellemezte. Az állattartás volt a legfőbb megélhetési forrásuk, így az étrendjük nagy része húsból és tejtermékekből állt. Különösen kedvelték a juh, a kecske és a marha húsát, amelyet különféle módon készítettek el: főzték, sütötték vagy szárították, hogy hosszabb ideig eltartható legyen.
Emellett a tejtermékek, mint a joghurt, a sajt és a túró, jelentős szerepet játszottak az étkezésükben. A növénytermesztés és a kenyérsütés viszont kevésbé volt jellemző, mivel a vándorló életmód nem kedvezett a mezőgazdaságnak. A vadászat és a halászat is kiegészítette az étrendet, így gyakran fogyasztottak vadakat és halakat is.

Emésztési problémák
Fontos megjegyezni, hogy a honfoglaló magyarok étrendjében kevés volt a rostokban gazdag élelmiszer, mint a zöldségek és gyümölcsök, ami hozzájárulhatott az emésztési problémákhoz. Ennek következtében a túlevés és az emésztési zavarok gyakoriak lehettek, amelyek tovább súlyosbíthatták a székrekedés és az erőlködés tüneteit. Ezek a problémák pedig növelték az aranyér kialakulásának kockázatát, amely a középkori emberek körében is ismert és gyakori betegség volt. Persze, nem mindenkinél egyformán, mivel ez is függött az étkezési szokásoktól.
Eltérő étrend
A középkori Magyarország étkezési szokásai a társadalmi rétegek szerint változtak. A nemesség és a jómódú polgárság étrendje gazdagabb és változatosabb volt, míg a szegényebb rétegek inkább egyszerűbb és olcsóbb ételeket fogyasztottak.
A nemesség asztalain gyakran jelentek meg különféle húsok, mint a marha, a sertés, a juh és a szárnyasok, de a vadhúsok (szarvas, őz, nyúl) is kedveltek voltak. A halászat szintén fontos szerepet játszott, így a halak, különösen az édesvízi halak, rendszeres részei voltak az étrendnek. A húsokat különböző módokon készítették el: füstölték, pácolták, főzték vagy sütötték. A húsételek mellett a kenyér, amelyet rozs-, árpa- vagy búzalisztből is sütöttek, alapvető élelmiszernek számított.
A paraszti rétegek étrendje sokkal egyszerűbb és szerényebb volt. A középkori parasztok főként gabonafélékből készült kásákat, kenyereket és leveseket fogyasztottak. Az állattartás eredményeként a tejtermékek, mint a túró, a sajt és a vaj, fontos részét képezték az étrendnek, de hús ritkábban került az asztalra.
Ha mégis, akkor általában disznóvágások alkalmával vagy ünnepi időszakokban. A zöldségek közül a káposzta, a hagyma, a fokhagyma és a hüvelyesek voltak a leggyakoribbak, míg a gyümölcsök közül az alma és a szilva volt elterjedt. A parasztok számára a vadászat és a halászat is fontos kiegészítő élelmiszerforrás volt.A középkori Magyarország étrendje tehát függött a társadalmi helyzettől és a rendelkezésre álló erőforrásoktól.
Jól látható, hogy az étkezési problémák régóta jelen vannak a népünknél. Az alapvető élelmiszerek közé tartoztak a húsok, a tejtermékek, később megjelentek a kenyér és a különféle kásák, ám sajnos a zöldségek és gyümölcsök kevésbé jelentős szerepet játszottak az étrendben, ami hozzájárulhatott a különféle emésztési problémák kialakulásához és az aranyér elterjedéséhez.
HIRDETÉS
Telitalálat aranyér ellen!
Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.
Patikában kapható gyógyászati segédeszközök
Phytotec Hungária Bt.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!