Az ‘X-grill’ nevet viselő 1987-es gyártású Ford LN8000 típusú kamion birtokosa Ken Foster, aki a Hall Oil olajszállító vállalat és a grilleket árusító massachusettsi Breakaway üzlet tulajdonosa is egyben. A két, egymástól távol álló iparágban tevékenykedő üzletember fejében tavaly született meg az ötlet a grillkamionról. Először egy olyan mobil grillezőben gondolkodott, amely – hasonlóan a hot-dog árusokhoz – komplett módon lett volna képes különböző húsok sütésére, lehetőleg profi konyhai módon.
A megfelelő jármű keresése közben jött az ötlet, hogy ezt az elképzelést akár extrém módon, egy olajszállító tartálykocsiban is megvalósíthatná. Ken Foster szólt teherautó-felszerelésekkel foglalkozó barátjának, Gery Webbnek, akivel közösen kitalálták a lehetséges kialakítást.
A tartály átszabásakor figyelembe kellett venni azt, hogy a tető felnyitása és lecsukása esetén egy milliméternyi hézag sem maradhat, ezért olyan hidraulikai megoldást választottak mely képes megfelelően mozgatni az acélfedelet. A kialakítás során egyetlen egy darab sem ment kukába, magyarán minden ‘anyagot’ felhasználtak, ami a tartályban eredetileg megvolt.
A teljesen tökéletesen nyitható és zárható grillkonyha oldalába még egy kis lépcsőt is beterveztek, hogy elősegítsék a kényelmes fel- és leszállást. A tartály felnyitásához mindössze csak egy gombot kell megnyomni. Az egész szerkezet rozsdamentes acélból készült, melynek köszönhetően szép jövő előtt áll a különleges hordozható grillállomás.A belső térben 4 darab 107 centiméter széles tűzhely kapott helyet. A grillezés propán-bután gázzal történik egy 295 kg tárolókapacitású tartálynak köszönhetően, mely a kamion oldalában kapott helyet. Az X-grill az októberi yarmouth-i tengerparti fesztiválon debütált, ahol összesen 1400 darab hamburgert készítettek benne két nap leforgása alatt. A jármű átalakítása 40 ezer dollárba (10 millió forint) került a tűzhelyekkel együtt. Ken Foster jelenleg privát partikra és jótékonysági rendezvényekre is bérbe adja a kamiont.
Forrás: theunofficalnetwork.org