Nyáron az autó utastere képes akár 40-50-60 Celsius fokra is felhevülni, szóval nem igazán érdemes ételt hagyni benne, mert pikk-pakk megromolhat, pláne a tejtermékek.
Télen, hideg időben pedig valami másért kell aggódnod, ha nem volt kedved már este felcipelni a bevásárlást a lakásba („majd holnap”), és az autóban éjszakázik az élelmiszer. „Úgyis hideg van, mi baja lehet” alapon. Elég sok minden…
Ha alapból fagyasztott élelmiszereket is vásároltál, azokkal nem lesz gond az éjszakai mínuszokban, de ha van köztük olyan is, ami a sima hűtőbe való, vagy még hűteni sem kell, reggelre lesz meglepetés. A hűtőben ugyanis bőven fagypont felett van a hőmérséklet (kb. 6 Celsius) és ha az éjszakai mínuszok nem tesznek jót például:
- A szénsavas üdítő, ásványvíz, dobozos sör nem csak megfagy, de jó esély van rá, hogy szétlöki a palackot is, és mikor elkezd olvadni, bizony szétfolyik az autóban. Ugyanis a folyadék szilárddá alakulásakor hő és nyomás szabadul fel, emiatt repedhet el a doboz vagy műanyag palack.
- A tojás belseje is teljesen megfagy, amelynek a héja szintén elrepedhet a folyamat közben és szintén meglepetést tud okozni reggel.
- Ha pékárú is maradt az autóban, a fagyás annak sem tesz túlságosan jót. Baja nem lesz ugyan, de kiolvadás után ne is várjuk, hogy ugyanolyan állaga lesz, mint mikor megvásároltuk.
- A lágyabb sajtokat is tönkreteszi a fagyasztás. Kiolvadás után nem túl kellemes élmény elfogyasztani ezeket.
- A tej fogyasztási élménye is romlik felolvasztás után.
- A legtöbb zöldségnek nem lesz baja a fagyástól, de magas víztartalma miatt az uborkát vagy cukkinit semmiképp ne hagyjuk kint az autóban.
Szóval ha van rá mód, inkább vigyél be mindent az autóból ha hideg van, ha meleg van, akkor is. Több szívás lehet vele másnap reggel, mint este 2-3 perccel többet cipekedni.